Ekonom přes SMS

Pošlete do úterý 22:00 SMS ve tvaru: EKONOM JMENO PRIJMENI ULICE CP OBEC PSC na číslo 90211 a časopis Ekonom Vám doručíme až domů. Více zde.

Cena SMS služby včetně doručení výtisku je 49 Kč vč. DPH. Službu technicky zajišťuje ATS Praha.

Z nabídky

Tlačenka z králičích stehen s chardonnay pěnou a nakládanou cibulkou     125 korun

Králičí játra smažená na másle s lehkým celerovým salátkem s jablky Granny Smith   190 korun

Hovězí tatarák „Oliva“ namíchaný ve dvou verzích a servírovaný s topinkami     200 korun

Tip:

Milovníky sladkého potěší smetanová zmrzlina s třešňovým pivem či pěna z bílé čokolády obalená v pistáciích a podávaná s čerstvými jahodami.

Podnikatelský záměr Olivova pivovaru je celkem jasně čitelný. Celý objekt totiž stojí jen pár desítek metrů od mezinárodního výzkumného laserového centra, v jehož budově pracuje několik set vědců, kteří jistě uvítají kvalitní gastronomický provoz v docházkové vzdálenosti.

Navíc přestavba zanedbaného objektu se povedla na výtečnou a je skvělou ukázkou propojení moderní a industriální architektury.

Laser beer

Jedním z pilířů nabídky je velmi dobře připravené pivo, ať už krásně pitelná dolnobřežanská desítka či ležák s vtipným názvem "Laser beer". Na čepu jsou ovšem také nejrůznější pivní speciály, například pšeničné pivo Gari, severoanglický Ale s názvem York či stout Theodor, který dostal jméno podle majitelova pradědečka.

A na konec září se bude vařit polotmavé, spodně kvašené pivo mnichovského typu, které dostane jméno českého patrona sv. Václava a bude součástí slavnostního svatováclavského menu, do něhož bude zařazena třeba bažantí polévka či nadívaná holoubata.

Šunka z líček

Menu v Olivově pivovaru je velmi jednoduché a klade důraz na sezonní suroviny, přičemž se snaží prezentovat moderní podobu české kuchyně. Potěší zajímavé chuťovky k pivu, ať už to jsou bramborové lokše plněné kysaným zelím a uzeným masem, škvarky zalité sádlem či velmi oblíbená vepřová žebírka pečená na medu s dolnobřežanskou desítkou a servírovaná s nakládanými cibulkami a smetanovým křenem.

Z předkrmů můžeme doporučit neobvyklou, nicméně velmi delikátní šunku z vepřových líček, servírovanou s jablečným kompotem a křenovou pěnou. Velkou konkurencí jí ovšem je vizuálně krásně prezentovaná tlačenka z králičích stehen, chuťově doladěná pěnou z chardonnay.

Duel tataráků

Z hlavních jídel máme také dva favority. Tím prvním jsou králičí játra velmi jemné, ale výrazné chuti, ke kterým šéfkuchař podává lehký salát z celeru a zelených jablek. Naprosto bez konkurence je ovšem hovězí tatarák Oliva připravený z prémiového hovězího masa Qualivo. Šéfkuchař ho totiž prezentuje ve dvou verzích – první dochucuje vedle tradičních přísad ještě sušenými rajčaty a bazalkou, zatímco do druhé přidává kyselé okurky, kapary a papričku jalapeño.

Obě podoby jsou mimořádně jemné a šťavnaté, přičemž přísady nepřebijí, ale jen zvýrazní chuť masa, takže bez debat nadchnou všechny milovníky této tradiční pochoutky. Příznivci steaků mohou ochutnat steak ze svíčkové s koňakovou omáčkou, v nabídce je také filet z candáta s paprikovou marmeládou a bylinkovou omáčkou. Vedle klasického menu slouží hostům speciální denní a víkendová nabídka, kam jsou zařazené další sezonní pokrmy.

Pivní lázně

Celkový výstav Olivova pivovaru by neměl překročit 3,5 tisíce hektolitrů. Nekuřácká restaurace má 89 míst uvnitř, dalších 43 hostů se vejde na zahrádku. Od září zde začínají fungovat také pivní lázně, které budou nabízet koupele a masáže s využitím piva a bylinek. V penzionu v podkroví slouží hostům šest pokojů.

Podívejte se, jak se v pivovaru Oliva připravují králičí jatýrka se salátem:

 

Dopřejte si letní recept na králičí jatýrka se salátem

 

Rozhovor se šéfkuchařem: Petr Heneš

Ze které suroviny rád vaříte a proč?

Mojí oblíbenou surovinou je králík, zejména kvůli jeho zdravému masu, které považuji za jedno z nejzdravějších mas vůbec. Fantastický je například obyčejný králičí vývar, který není v našich končinách až tak moc využívaný. Jeho příprava je stejně jednoduchá jako u slepičího vývaru, ale nutriční hodnoty jsou mnohem lepší.

Jaké jídlo, které jste ochutnal v poslední době, vás nejvíce překvapilo?

Naposledy mě mile překvapila tarhoňa s domácím kohoutem na víně, kterou mi naservírovala manželčina babička, Slovenka. Tarhoňa, tedy těstovinová rýže, není v českých restauracích moc využívanou přílohou, spíše se používá na Slovensku či v Maďarsku. Tato příloha mě zaujala natolik, že ji určitě zakomponuji do letošního podzimního menu.

Ve které restauraci si pochutnáte a co si tam dáváte?

Restaurací, v nichž si pochutnávám, je rozhodně více. Líbí se mi rodinné či domácí koncepty restaurací, kde se cítíte, jako kdybyste přišli na návštěvu ke známým, a ne do "továrny na peníze". V Ristorante Pagana si dávám jejich domácí lasagne, zatímco Na Pekárně zase kančí se šípkovou omáčkou.

Související