Ekonom přes SMS

Pošlete do úterý 22:00 SMS ve tvaru: EKONOM JMENO PRIJMENI ULICE CP OBEC PSC na číslo 90211 a časopis Ekonom Vám doručíme až domů. Více zde.

Cena SMS služby včetně doručení výtisku je 49 Kč vč. DPH. Službu technicky zajišťuje ATS Praha.

Tip

V Chorvatském mlýně připravují domácí zmrzliny z nejrůznějších sezonních surovin, například ořechovou, broskvovou či třešňovou.

Z nabídky

Brudet z ryb, kalamárů a krevet s kukuřičnou polentou      450 korun

Chobotnice pečená "Pod pekou"    480 korun

V Chorvatském mlýně si potrpí na tradici a sehraný tým. Majitel, šéfkuchař i hlavní sommeliér spolu pracují již déle než patnáct let a za tu dobu dovedli servis i nabídku restaurace téměř k dokonalosti. Navíc Chorvatský mlýn nenabízí, jako většina "jugoslávských" podniků v metropoli, obecné balkánské menu "střižené" Itálií, ale výhradně speciality chorvatské kuchyně.

Chorvatská bujabéza

Jedním z velkých hitů letošní sezony se staly čerstvé langustýnky pečené v krustě z mořské soli, díky čemuž se současně pečou i dusí a jejich lehce nasládlé maso zůstává dokonale šťavnaté. Dalším gastronomickým překvapením je brudet, několik druhů jaderských ryb doplněných chobotnicí, kalamáry nebo krevetami, které se dusí na zelenině s rajčaty a připravují se jako společná mísa pro více hostů.

Díky pomalému dušení v silném vývaru dostává celé jídlo fantastickou chuť a vzdáleně připomíná francouzskou bujabézu. Z předkrmů můžeme doporučit výtečné nakládané ančovičky servírované s kapary (plody i poupaty), které jsou navíc dochucené čerstvým koprem a společně s domácím pečivem a prémiovým chorvatským olejem nabízejí příjemný start oběda či večeře.

Chobotnice pod pekou

Hlavním trumfem Chorvatského mlýna jsou čerstvé ryby lovené najatým rybářem, ať už to jsou pražmy, zubatci či třeba chobotnice lovené na harpunu. Těch se v restauraci spotřebuje kolem 400 kilogramů měsíčně a představují již řadu let nejoblíbenější pokrm podniku, hlavně v podobě napůl dušené, napůl pečené chobotnice "pod pekou", která je až neskutečně šťavnatá, jemná a lahodná.

Pražma se sýrovou omáčkou

Pokud jí zde může vůbec něco konkurovat, pak by to byla snad jen slavná ropušnice připravená jednoduše na grilu nebo mořský vlk podávaný poněkud netradičně s omáčkou z ovčího sýra z ostrova Pag, který znalci považují za jeden z nejlepších na světě. Přestože kombinace ryby a "sýrové" omáčky je na první pohled poněkud překvapivá, konečný výsledek je skvostný. Doporučujeme ochutnat.

Podívejte se, jak se připravuje polévka z mořského ďase:

 

Zlaté údolí

Z bílých chorvatských vín můžeme doporučit istrijskou Malvasii, ať už v podobě mladého vína 2014, nebo o ročník starší, která zrála v akátových sudech. Za zkoušku stojí také skvělá Graševina (což je Vlašský ryzlink, v Chorvatsku nejrozšířenější odrůda) uznávaného chorvatského vinaře Vlada Krauthakera ze Zlatého údolí, jehož příjemně aromatická a chuťově harmonická vína nabízí dokonce řada londýnských michelinských restaurací. Pokud chcete zvolit červené, můžeme doporučit vyhlášené víno Dingač z vinařství Matuško z poloostrova Pelješac, tato odrůda je typická pro Dalmácii a dává výraznější a robustnější vína.

Vinař s českými kořeny

Skvělou volbou jsou také vína z produkce jedné z největších legend z řad chorvatských vinařů, pětasedmdesátiletého samouka Iva Enjinga, který je zajímavý i tím, že jeho matka je Češka a otec Maďar, ale samotný vinař se narodil již v Chorvatsku. Přestože nemá žádnou vinařskou školu, dělá fantastická vína, a zvláště jeho červená cuvée patří mezi klenoty chorvatského vinařství. Navíc jde o přírodní vína vyrobená bez chemie.

Rozhovor se šéfkuchařem: Karel Matyáš

IMG 3822Objevil jste v poslední době nějakou zapomenutou surovinu, která vás zaujala?

Osobně mám velmi rád mangold, který se dříve hodně pěstoval, ale pak se úplně vytratil. Je krásně svěží a dá se použít mnoha způsoby. Nyní si ho pěstujeme sami na naší zahrádce a hodně s ním v kuchyni pracujeme.

Jaká chuťová kombinace či jaké zvláštní jídlo vás v poslední době překvapilo?

Začal bych trochu jinak. Velkým překvapením je pro mě práce s unikátním mixérem Pacojet, ve kterém je možné mixovat a šlehat ve vakuu, díky čemuž si suroviny perfektně zachovávají svou barvu a chuť. Třeba takto připravené zmrzliny jsou vynikající.

Do jaké restaurace rád chodíte a co si tam dáváte?

Rád jím ve vyhlášených chorvatských restauracích, které jsou pro mě velkým zdrojem inspirace. A co mi naposledy hodně chutnalo? Třeba sépiové pyré s bramborovou kaší a černým lanýžem. To byla fantastická chuťová kompozice.

Související