Ekonom přes SMS

Pošlete do úterý 22:00 SMS ve tvaru: EKONOM JMENO PRIJMENI ULICE CP OBEC PSC na číslo 90211 a časopis Ekonom Vám doručíme až domů. Více zde.

Cena SMS služby včetně doručení výtisku je 49 Kč vč. DPH. Službu technicky zajišťuje ATS Praha.

Tip

Kreativní verzi jemného tiramisu se sorbetem a třešňovou omáčkou konkuruje čokoládový fondant, servírovaný s lesním ovocem a domácí vanilkovou zmrzlinou.

Z nabídky

Fusion pizza s plátky iberijské šunky a lanýžovým krémem        385 korun

Filátko z candáta s ragú z bílých fazolek, artyčoky a omáčka Barigoule      425 korun

Jelení hřbet s burgundskou omáčkou podává šéfkuchař s yorkshirským pudinkem a celerovým pyré      585 korun

Hergetova Cihelna patří díky své lokaci v pečlivě zrekonstruované budově barokní cihelny na břehu Vltavy s nádherným výhledem na Vltavu a Karlův most k nejoblíbenějším podnikům v metropoli, a to jak mezi zahraničními návštěvníky, tak mezi samotnými Pražany. Velkým trumfem podniku je fantastická terasa, která patří k nejkrásnějším v celé metropoli a díky teplometům slouží hostům od brzkého jara až do pozdního podzimu.

Fusion pizza

Zkušený šéfkuchař Petr Laštovička se zaměřuje na moderní kosmopolitní kuchyni, sleduje světové trendy a často představuje svým hostům pokrmy, které mají v Praze premiéru, přičemž rád propojuje fastfoodovou kuchyni s gurmánskými surovinami a finediningovým stylem prezentace. Jako příklad poslouží třeba jeho legendární fusion pizzy s foie gras či s tuňákovým sašimi. Stejně jako mimořádně oblíbený královský burger, v němž se kombinuje chuť prémiového hovězího masa s jemnou chutí foie gras.

Šunka z černých prasátek

Také letošní jarní novinky překvapí svojí kreativitou. Ke dvojici oblíbených pizz přibude nová pizza podávaná s vynikající španělskou šunkou ibérico z černých "žaludových" prasat a dochucená lanýžovým krémem, milovníky plodů moře potěší lahodná úprava mušlí Meunière, které jsou připravené na bílém víně a česneku, stejně jako kuřecí špíz Yakitori s výraznou chutí koriandru. Z nové nabídky ryb můžeme doporučit filátko z candáta, které na talíři doprovází kombinace svěžích a šťavnatých fazolí a artyčoků.

Zvěřina s pudinkem

Ještě působivější je ovšem chuťově vybroušený gurmánský steak filet mignon podávaný s fantastickou omáčkou připravenou z foie gras a lanýžů, který bude s největší pravděpodobností kralovat celému letošnímu menu. Pokud hosté chtějí před příchodem jara ochutnat ještě zvěřinu, mohou vyzkoušet osvědčený a oblíbený jelení hřbet s tradiční burgundskou omáčkou a yorkshirským pudinkem.

Degustace vín

V Hergetově Cihelně navíc každý pátek probíhají degustace zajímavých vín z celého světa, během nichž hlavní sommeliér podniku Petr Hanzlíček představuje ta nejlepší vína a vinařství, která má restaurace ve svém portfoliu. Akce probíhá od šesti do osmi večer a hosté při ní ochutnají zhruba pět až šest vzorků vybraných vín, k nimž se servíruje malé občerstvení. Cena degustace činí většinou 250 korun, pokud se jedná o degustaci šampaňských vín, hosté zaplatí 500 korun.

Podívejte se, jak se v Hergetově Cihelně připravují mušle na víně:

Perla mezi pinoty

V nabídce tuzemských vín zaujme Velké Dobré Bílé 2011 Premium z Dobré Vinice od Petra Nejedlíka, který se stal v roce 2013 Vinařem roku v kategorii tradiční postupy a biovinařství. Toto výjimečné a nefiltrované cuvée postavil na odrůdě Chardonnay, komplexní víno v burgundském stylu má vůni zralého ovoce a výraznou minerální chuť s tóny dubového sudu.

Velkým hitem je také novinka z vinařství Stapleton Springer z Modrých hor, které je jedním z největších specialistů na špičkové moravské pinoty. Takže při volbě Ben´s reserve Pinot Noir 2006 se hosté mohou těšit na mimořádný zážitek.

Ze špičkových evropských vín můžeme doporučit víno z apelace Côtes du Rhône  – Château Beauchene, Premier Terroir. Název Premier Terroir není u vína náhodou, jedná se o vinici, která je hnedle přes cestu u slavného Châteauneuf-du-Pape, takže víno nesmí nést název této apelace, ale kvalitou je srovnatelné a hlavně o polovinu levnější.

Rozhovor se šéfkuchařem: Petr Laštovička

Petr LastovickaBez jakých jídel se v životě neobejdete a proč?

Obecně se neobejdu bez polévky, což je vlastně zvyk z mého dětství. A těžko si dovedu představit, že bych mohl být vegetarián, protože mám rád maso v nejrůznějších podobách.
 
Vyberte tři česká jídla, která by mohla soutěžit na gastronomické olympiádě...

Nominoval bych houbovou polévku, dále pak pomalu pečenou kachnu s jablky a červeným zelím a jako dezert rebarborový koláč s tvarohem a ořechovou drobenkou.
 
K jakému českému šéfkuchaři chodíte nejraději a co si u něho dáváte?

V poslední době mi bohužel nezbývá čas na návštěvy restaurací.

Související