Černý trh s alkoholem v Česku se pomalu vzpamatovává z těžkého otřesu způsobeného metanolovou aférou, která začala právě před dvěma lety. Díky pátrání po lidech, kteří po celé zemi prodávali lihoviny s přimíchaným jedovatým metanolem, se podařilo rozbít údajně největší českou alkoholovou mafii. Postupně vychází najevo stále více detailů o fungování rozsáhlé skupiny kolem podnikatele Radka Březiny, která celkem připravila stát na daních až o tři miliardy korun. Ukazuje se, že slova o mafii nejsou nadsázkou.

Policie a celní správa se ale přesto nemohou oddávat oslavám jednoho ze svých největších úspěchů novodobé české historie dlouho. Přestože se díky dopadení Březiny a legislativním opatřením prodej pančované kořalky na tuzemském trhu výrazně snížil, jde téměř s jistotou pouze o dočasnou záležitost.

Už letos někteří distributoři alkoholu – většinou anonymně – upozorňují na to, že je opět začali navštěvovat prodejci lahví evidentně nelegálního původu. A podle středečního oznámení dokonce zlínští celníci zabavili v Bystřici pod Hostýnem 500 uskladněných lahví Absinthu, které obsahovaly až 30 % metanolu.

Fakt, že černý byznys s alkoholem je fakticky nezničitelný, ostatně potvrzují i celníci. „Vymýcení černého trhu, to je chiméra. Nepovede se to nikdy, můžeme se bavit jedině o jeho velikosti. Vzhledem k tomu, že na litru stoprocentního alkoholu se dá díky neodvedení spotřební daně vydělat 285 korun, bude to pořád zajímavý ,byznys‘,“ konstatuje ředitelka odboru daní Generálního ředitelství cel Jitka Danielová. Jinak řečeno, potenciální výdělky jsou příliš lákavé na to, aby nabízející se příležitost nikdo nevyužil.

Další mafie, která bude chtít zaplnit místo na trhu uvolněné po Březinově zatčení, bude nejspíše zase o něco chytřejší a sofistikovanější. Podle celníků se i obchodníci s černým alkoholem rychle učí z chyb svých předchůdců a vymýšlejí stále nové způsoby, jak svůj „byznys“ co nejlépe ochránit a utajit.

Do branže se navíc velmi často vracejí i už jednou dopadení lidé, kteří mohou nabídnout také velmi cenné know-how. „Jednou dopadený člověk už ví, kde udělal chyby. Seznámil se se spisem, viděl důkazy a poučil se pro příště. Ví, jak pracují kontroly, a přizpůsobí se tomu. Snažíme se v pátrání zlepšovat, ale to oni dělají také,“ vysvětluje ředitel odboru pátrání Generálního ředitelství cel Milan Poulíček.


 

obalka Ekonom 2014 37Jak v Česku funguje alkoholová mafie?

Jaká je aktuální situace na černém trhu s alkoholem?

A jaké kroky by mohly přispět ke konci pančování?

Odpovědi najdete ve velkém tématu aktuálního čísla týdeníku Ekonom. Přečíst si ho můžete i na iPadu iPhonu, tabletu Samsung a dalších zařízeních se systémem Android.

Související