Tip

Teplý jablečný koláč z listového těsta servírovaný s vanilkovou zmrzlinou je malým gastronomickým pokladem.

Z nabídky

Šneci po burgundsku dle tradiční receptury     180 korun

U nás marinovaný skotský losos Red Lable se salátkem z brambor Ratte a hrubozrnnou hořčicí   240 korun

Pomalu pečený selečí hřbet glazovaný medem s karotkou na římském kmíně   330 korun

Duší hotelu byl Martin Hoffmeister, syn známého malíře a spisovatele Adolfa Hoffmeistra. Když se celá rodina přestěhovala jen pár kilometrů za Prahu, kde po důkladné rekonstrukci otevřela starosvětský Penzion, gurmánskou restauraci a sportovní stáj s parkurem, předal vládu nad restauračním provozem své dceři.

Zpátky do služby povolal také francouzského michelinského šéfkuchaře Georgese-Andrého Rognarda, který mu před deseti lety vedl kuchyni v pražském hotelu. A když vybrali pro nový podnik slogan „Vypřáhněte!“, bylo jasné, že půjde o zážitkovou gastronomii, zvýrazněnou pohodovou atmosférou klidného venkova. Vypřáhnout zde můžete nejen s rodinou či přáteli, ale klidně i s celou firmou.

 

Kouzlo jednoduchosti

Interiér restaurace vzdáleně připomíná atmosféru pražského podniku, na stěnách visí obrazy Adolfa Hoffmeistra a krásné talíře zdobí jeho slavné karikatury světových uměleckých celebrit. Jen má vše oproti Malé Straně poněkud rustikální nádech. V celém podniku vládne příjemná domácí atmosféra, což se projeví hlavně při snídani, neboť vajíčka se smetanou a další dobroty se připravují v otevřené kuchyni přímo před hosty.

Navíc zde o víkendech funguje domácí gril, kde se na dřevěných uhlících připravují jehněčí špízy, nakládaná krkovička či domácí burgery z čerstvě namletého masa. Jinak je zdejší kuchyně francouzská, a to skutečně francouzská, na rozdíl od těch, co si na Francii pouze hrají.

Rozdíl je jednoduchý: francouzský šéfkuchař v kuchyni a jeho striktní požadavek na francouzské suroviny. Jeho rukopis je jasně čitelný. Žádné složité kombinace, na talíři jsou tři čtyři suroviny, ale v perfektní kvalitě a úpravě. Není to žádný útok na vizuální či chuťové smysly, ale prostě a obyčejně to chutná.

 

Sele ve vakuu

Menu není příliš široké, ale snaží se být sezónní a autentické. Jedním ze signature pokrmů jsou šneci po burgundsku, kteří zaujmou jednoduše delikátní chutí, stejně jako po domácku uzený skotský losos s francouzským certifikátem „label rouge“, který zaručuje tu nejvyšší kvalitu. Šéfkuchař ho servíruje se salátkem a hrubozrnnou hořčicí. A domácí je také paštika z foie gras.

Nahlédněte do kuchyně Dvoru Hoffmeister:

Dvůr Hoffmeister

U předkrmů jistě oceníte i fantastickou bagetu, která je správně „papírová“ a křupavá. Z hlavních jídel nás nejvíce potěšily tři pokrmy. Na prvním místě musíme jmenovat fantastické ravioli plněné bazalkou a vařené ve smetaně. Navíc je to lehká, letní a vegetariánská verze. Milovníci masa naopak ocení dva další pokrmy. A to jak konfitované kachní stehno se salátkem a opečenými brambory, tak především místní hit v podobě selečího hřbetu s kůží, který se připravuje ve vakuu, díky čemuž má naprosto unikátní konzistenci i lahodnou chuť.

 

Z Moravy do Francie

Na vinné kartě najdete zastoupeny hlavně dvě „oblasti“, a sice Moravu a Francii. Z tuzemských vín stojí za ochutnání třeba povedený Pinot noir z Tanzbergu či minerální rulandské šedé z Reistenu. V nabídce jsou i vína z Gotbergu, Veltlín od Kořínka či vína od Peřiny.

Daleko bohatší a plastičtější je ovšem nabídka francouzských vín, kde nechybí špičková vína z nejznámějších apelací od Burgundska až po Bordeaux.

Přestože šla vína z Bordeaux v poslední době cenově prudce nahoru, zde ještě objevíte spoustu krásných vín za staré, a tedy celkem rozumné ceny. A protože majitel areálu Martin Hoffmeister je velký znalec francouzských vín, nejlepší je, když si od něj necháte vybrat a doporučit víno podle objednaného jídla.

Byznys a firemní klientela může využít bohaté zázemí penzionu se sedmi pokoji, konferenční místností, posilovnou a venkovní zahradou. Součástí areálu je také sportovní stáj s několika desítkami koní a parkurem.

 

Rozhovor se šéfkuchařem: Georges-André Rognard

GeorgesZe které suroviny rád vaříte a proč?

Mám rád kachny, protože můžete všechny její části připravovat zvlášť a na různé způsoby.

Jaké jídlo, které jste ochutnal v poslední době, vás nejvíce překvapilo?

Originální Burrata z Puglie. Burrata je sýr ve tvaru měšce, jehož stěny jsou z mozzarelly a uvnitř je tekutá směs mozzarelly a smetany. Název Burrata je odvozen od italského názvu másla, mohl by tedy znamenat „máslový“.

Ve které restauraci si pochutnáte a co si tam dáváte?

V současné době rád navštěvuji restauraci Aquarius v Grand Hotelu Alchymist, kde připravují výtečné carpaccio z chobotnic.

Související