Tip

Osvěžující kombinace fresh džusů – například pomeranč se zázvorem a limetkou či grep s jablkem a mrkví.

Z nabídky

Letní listový salát s jahodami, gorgonzolou, praženými vlašskými ořechy a pomerančovým dresinkem      170 korun

Konfitované králičí stehno protýkané slaninou s estragonovou omáčkou a špenátovými tagliatellemi      297 korun

Spousta Čechů se domnívá, že zdravá kuchyně není chutná, a naopak. Ale není to pravda. Když má kuchař talent a dobré suroviny, může vařit chutně, zdravě i moderně. A takové bylo také zadaní pro šéfkuchaře v Resortu Svatá Kateřina, kam jezdí hosté za aktivním odpočinkem naplněným sportem, cvičením jógy a procházkami v nádherné přírodě, ale také masážemi a relaxací v příjemném wellness.

 

Kalorie pod kontrolou

Z restaurace Voda je nádherný výhled do zeleně a za příznivého počasí lze stolovat na terase u romantického jezírka s ostrovem. Jídelní lístek je celkem krátký – nabízí pár lehkých předkrmů, pět salátů, zajímavé těstoviny, ryby a maso. Přesto je překvapivě pestrý, takže si každý vybere.

Zvláštností je, že restaurace uvádí u všech jídel nutriční a kalorické hodnoty pokrmů, takže lidé, kteří sledují příjem energie, mají vše „pod kontrolou“. Dalším unikátem je nabídka speciální jógové stravy či individuálních jídelníčků v rámci nového programu metabolic balance, v němž je každému podle výsledků rozboru krve připraveno individuální menu přímo na míru.

Běžné menu v restauraci Voda nabízí kreativně pojatou středomořskou kuchyni, základem jsou především zajímavé saláty a těstoviny, což uvítají v první řadě ženy. Ty jistě ocení jak letní listový salát s jahodami, gorgonzolou a praženými vlašskými ořechy, který je podáván s pomerančovým dresinkem, tak také oblíbené caprese s lilkovým pyré. Hlavní jídla je možné rozdělit do dvou skupin – v té první dominují čerstvé, domácí a ručně dělané těstoviny, které jsou s jedinou výjimkou připravované v lehkých, bezmasých verzích.

 

Lehká a chutná pasta

Za zkoušku stojí tagliatelle alla chitarra s olivami, kapary, tomatovou omáčkou a bazalkou či kreativně připravené aglio olio, jejichž chuť je zvýrazněná kombinací sušených a čerstvých rajčat. Skvělou volbou jsou ovšem i tortellini se šalvějí, gnocchi s lanýžovým máslem, rukolou a parmazánem či čekankové risotto.

Masovou verzi pak zastupují pappardelle s chřestem, kuřecím masem a sýrem mascarpone. V nabídce je také čerstvý pstruh z nedaleké farmy či grilovaný losos, stejně jako zlehka grilovaná kuřecí prsíčka s kostí, která jsou podávaná s omáčkou z balsamica a pečenou zeleninou, což je dokonalá ukázka moderního jídla, které respektuje zásady zdravé výživy.

Z chuťového hlediska jsou ovšem našimi favority konfitované králičí stehno podávané s estragonovou omáčkou a špenátovými tagliatellemi a marinovaná vepřová panenka na listovém špenátu s česnekem, kterou kuchař servíruje s bramborovým konfitem.

Podívete se, jak šéfkuchař restaurace Voda připravuje jogínské kari:

Resort sv. katerina

 

Kateřinský pramen

Stejně jako nabídka jídel, ani vinná karta není příliš rozsáhlá, nicméně uspokojí i poměrně náročné konzumenty vína. Jako víno na běžné pití zde figurují tři moderně připravená vína společnosti Artevini, tedy jejich Green, Pink a Red, přičemž hlavně růžové a červené, v obou případech stoprocentní zweigeltrebe, jsou v poměru k ceně vydařená. A rozhodně nezklame ani svěží Sauvignon od Mádla či klasický německý rizlink z oblasti Rýnu.

Příznivci výraznějších červených vín si pak mohou vybírat ze španělských či italských vín, v nabídce je jak oblíbené Barbero tak hutné Primitivo ze 60 let starých vinohradů v Puglii. A zmínit tentokrát musíme i vodu, neboť se zde rozlévá voda z místního pramene sv. Kateřiny, o jehož léčivých účincích se zmiňují již kroniky z 15. století.

Byznys a firemní klientela ocení pestrou nabídku sportovních aktivit (včetně golfového drivingu), které může využít při pořádání speciálních teambuildingů. K dispozici jsou samozřejmě i konferenční prostory.

 

Rozhovor se šéfkuchařem: Milan Hejda

SONY DSCZe které suroviny rád vaříte a proč?

Hodně vařím pro jogíny a rád pracuji s čerstvou zeleninou a čerstvými bylinkami. Třeba takový koriandr či saturejka jsou téměř zázračné věci.

Jaké jídlo, které jste ochutnal v poslední době, vás nejvíce překvapilo?

Není to jídlo, ale způsob vaření. Nadchla mě metoda sous vide, tedy vaření ve vakuu, kterou nyní zavádím i u nás v Resortu Svatá Kateřina.

Ve které restauraci si pochutnáte a co si tam dáváte?

Mám rád pražskou restauraci Pasta Fresca, kam chodím rád na domácí pastu. Ostatně i u nás si děláme domácí těstoviny, takže dokážu ocenit, kolik je za tím práce.

Související