Tip

Z pestré nabídky kreativně pojatých dezertů stojí za zkoušku především famózní pečené fíky s mandlemi a domácí vanilkovou zmrzlinou.

Z nabídky

Bramborové gnocchi se zeleným chřestem, artyčokovým velouté a letními lanýži   395 korun

Salát z pečených paprik a rajčat marinovaný v bílém balzamiku s ovčím tvarohem, šunkou Pata negra a s krutony s olivovou tapenádou    350 korun

Málokdo v pražské gastronomii může nabídnout tak ucelený a komplexní zážitek, jako právě Salabka. Působivá restaurace s nádechem provensálské atmosféry nabízí velmi pestré a variabilní prostory, včetně vinného sklepa, a místnosti s krbem. Její součástí je prosluněná terasa a mezi vinicemi stojí navíc altánek s úžasným výhledem na Pražský hrad, kde se odehrávají nejrůznější akce, od degustací vín až po svatby.

A když k tomu připočteme vlastní víno, které si majitelé už několik let vyrábějí, a také speciální domácí pálenku, je téměř jisté, že odtud žádný host neodejde zklamaný. Zvláště když kuchyně a umění šéfkuchaře je tím největším trumfem. Menu se mění čtyřikrát ročně a šéfkuchař Pavel Veltruský se při jeho přípravě inspiruje kuchyní jižní Francie. A protože klade velký důraz na špičkovou kvalitu surovin a čistý styl pokrmů, můžete se těšit na velkolepé kulinární zážitky.

Jeho kombinace autentických chutí, vůní a barev plných slunce vycházejí zejména z provensálských receptů, a byť jsou rafinované v mnoha detailech, v principu zachovávají středomořskou jednoduchost, jež nechává vyniknout chuti surovin.

Spanilá jízda začíná už při výběru lákavých předkrmů. Za zkoušku určitě stojí svěží a mimořádně lahodný salát ze studených pečených paprik, které jsou na talíři doprovázeny výtečným ovčím tvarohem, krutony s olivovou tapenádou a jemnou španělskou šunkou.

Jako druhý  předkrm můžeme doporučit delikátní bramborové gnocchi, jež jsou připravené ve formě malých „placiček“ a podávané se zeleným chřestem, omáčkou z artyčoků a letním lanýžem. Skvostná a jednoduchá kombinace několika výrazných chutí zaujme jednoduchým, ale působivým rukopisem.

Pakliže předkrmy příjemně překvapily, hlavní jídla byla opravdu skvostná. Zvolili jsme dva výrazně masové pokrmy a v obou případech si šéfkuchař zasloužil plný počet bodů. Svíčkové řezy v podobě Tournedos Rossini, tedy s plátkem kachních jater, lanýžem a omáčkou z Madeiry, patří k nejluxusnějším jídlům vůbec, a pokud máte rádi špičkové maso, je to jasná volba.

Lahodné, výrazné, dokonalé. Ještě o fous působivější bylo šťavnaté a měkké maso z hovězí oháňky pozvolna dušené v červeném víně a podávané s lehce nasládlou švestkovou omáčkou. Potěší ovšem i grilované jehněčí filátko se středomořskou zeleninou, entrecôte à la bordelaise, kuře z Bresse à la crème se smrži či králičí hřbet s fava fazolkami a zauzenou slaninou.

Jedním z dalších trumfů restaurace Salabka je nabídka vín z vlastního vinařství, které zpracovává révu z okolní vinice, takže hosté mohou ochutnávat vína přímo z místa, kde obědvají či večeří. Vinice zde stála od středověku a protože jsme uprostřed české vinařské oblasti, daří se zde především ryzlinku a burgundským odrůdám.

Za zmínku stojí hlavně ryzlinky, které jsou příjemně minerální, v nabídce jsou ročníky 2012 a 2013. Zajímavá jsou také vína z rodiny Pinotů, ať už je to rulandské bílé 2013 či svěží Pinot Noir rosé. A samozřejmě klasický, vyzrálý Pinot noir z roku 2009. Zajímavostí jsou pak vína z nově vyšlechtěných odrůd, například červený Neronet. A pro tentokrát nesmíme zapomenout ani na vlastní kávu restaurace Salabka, kterou vybírá, míchá a na jejíž pražení dohlíží kávový ambasador a cenami ověnčený barista Zdeněk Smrčka.

Byznys a firemní klientela ocení eleganci a diskrétnost prostředí, skvělý servis i špičkové kuchařské umění. Výhodou jsou také variabilní prostory s celkovou kapacitou 150 míst a bezproblémové parkování přímo u restaurace.

 

Rozhovor s šéfkuchařem: Pavel Veltruský

Ze které suroviny rád vaříte a proč?

Z jablek, brambor a vajíček, protože z nich lze vykouzlit spoustu skvělých jídel.

Jaké jídlo, které jste ochutnal v poslední době, vás nejvíce překvapilo?

Černorybízový koláč mé přítelkyně, z rybízu z naší zahrádky – byl skvělý.

Ve které restauraci si pochutnáte a co si tam dáváte?

V České republice není mnoho restaurací, kde si pochutnám. Naposledy jsem byl velmi mile překvapen v restauraci U Štěpána ve Vojeticích na Šumavě. Až na servis bylo jídlo fantastické. Měli jsme hovězí jazyk, hovězí rumpsteak a steak a čekankový salát.

Související